Ai cumparat si instalat o hota in bucatarie, ai pus de o friptura si…. te-ai umplut de nervi.
Parca nici nu ai avea hota. Acelasi fum, acelasi miros, in plus si un zgomot de avion, ca de, ai luat cu doua motoare, de putere, sa aibe forta!
In cele mai multe situatii rezolvarea problemei este extrem de simpla. Sunt doua aspecte pe care trebuie sa le iei in considerare.
- Verifica mai intai daca hota nu este setata pe recircularea aerului. In acest caz, daca nu ai filtre performante, gen HEPA, carbune activ, etc, atunci este evident de unde pleaca problema. Practic iti recircula aerul din bucatarie cu un grad de filtrare extrem de redus. La majoritatea modelelor exista o mica maneta situata undeva sub filtre. Schimba pozitia manetei astfel incat hota sa treca pe modul de evacuare. Daca este o hota mai de lux, cu panou digital, atunci cauta prin setari optiunea de evacuare aer.
- Hota este pusa pe evacuarea aerului, insa pur si simplu lipsa unei guri de aerisire duce la formarea de presiune negativa. Este ca si cum ai incerca sa extragi aerul cu gura dintr-o sticla. Tragi prima gura de aer, parca merge si a doua, dar de la a treia incepi sa te inverzesti si renunti. Pentru a evita aceasta situatie deschide pur si simplu fereastra din bucatarie (daca nu este chiar in apropierea aragazului) sau orice alta fereastra din locuinta.
Un mic sfat. Pentru o aerisire optima si nu numai, este recomandat ca dupa ce ati terminat de gatit, sa lasati hota sa functioneze macar inca 10 minute.