Lentile matuite? Renunta la pielea de caprioara, lavete cu microfibre si servetele umede! Cum cureti ochelarii

cum se sterg ochelarii

De ce se matuiesc lentilele de ochelari?

Ochelarii tăi sunt relativ noi, au lentile destul de scumpe, de calitate si ai o grijă deosebită fata de ei. Cu toate astea lentilele prezinta deja mici zgarieturi si zone opace.

Folosesti numai lavete dedicate din microfibra, piele de caprioara sau servetele umede de ochelari si ii pastrezi intr-un toc de ochelari atunci cand cand nu ii folosesti. Degeaba.

Primul tau gand este ca lentilele sunt de proasta calitate si vanzatorul te-a pacalit. Ei bine nu este chiar asa. De cele mai multe ori, chiar tu deteriorezi lentilele si iti vom explica imediat de ce. Mai intai sa vedem care sunt cele mai importante tratamente pe care trebuie sa le alegem pentru lentilele ochelarilor

Care sunt cele mai utile tratamente pentru lentile de ochelari.

Majoritatea furnizorilor ne imbie cu n tripuri de tratamente speciale aplicate lentilelor. Tot felul de tehnologii de durificare, tratament pentru lumina albastra, filtru protectie calculator (de parca nu poti seta luminozitatea si nuantele monitorului/telefonului si nici nu exista soft-uri care realizeaza acest lucruri in mod automat…), filtru antirelfex, tratament antistatic, tratament de absorbtie a razelor UV, tratament oleofob, lentile heliomate sau fotocromatice, tratament hidrofobic etc etc etc. etc! Si asta nu este tot. Pe fiecare tip de tratament avem alte subcategorii, cum ar fi tratament ultrahidrofobic, dubluhidrofobic, superhidrofobic mega extra tripluXplus….

De cele mai multe ori alegerea chiar devine frustranta pentru ca multe aspecte nu le intelegem (si nici nu ne sunt explicate bine). Mai sunt si trei clienti dupa tine, vanzatorul te preseaza si te rezumi repede la a cere niste lentile cu antireflex albastru (ca asa iti plac) si cu un strat de protectie cata mai ridicat (dupa buzunar) ca ai vazut ca cele vechi te-au tinut doar un an si s-au matuit.

Ei bine, dincolo de alte optiuni pentru confortul vizual si aspectul estetic, sunt trei tratamente ale lentilelor de ochelari extrem de importante pentru o viata cat mai lunga a acestora dar si confortul dumneavoastra.

  • Tratament oleofobic – Stratul oleofob reduce aderenta grasimilor pe lentila. De exemplu a ampentelor
  • Tratament antistatic – Stratul antistatic impiedica acumularea rapida a prafului/scamelor
  • Tratament hidrofobic – Stratul hidrofob impiedica aderenta picaturilor de apa.

Veti observa ca daca alegeti aceste tratamente, si respectati metoda de ingrijire de mai jos, lentilele dumneavoastra nu se vor mai matui atat de repede.

De fiecare data cand stergeti ochelarii cu o laveta sau servetel trebuie sa stiti ca nu faceti altceva decat sa ajutati la matuirea sau zgarierea lentilelor. Explicatia este extrem de simpla: Pe lentilele murdare se afla mii de particule de praf, care impreuna cu laveta se transforma intr-un obiect abraziv. Cu cat le stergem mai tare si mai des cu atat le stricam mai mult si mai repede.

Cel mai bine este sa folositi sapun lichid (cel de tip spuma este foarte recomandat) si apa calduta de la robinet.

Cum stergem ochelarii

  1. introduceti ochelarii sub un jet puternic de apa calduta, pe ambele parti ale lentilelor
  2. folositi putin sapun lichid spuma si spalati foarte gentil cu degetele
  3. introduceti ochelarii sub un jet de apa lin si contant, cu lentilele in pozitie verticala, astfel incat jetul de apa sa atinga ambele fete ale unei lentile si clatiti-le ursor cu miscari stanga – dreapta.
  4. daca au mai ramas totusi picaturi pe lentile, tamponati foarte usor cu servetele sau hartie igienica
  5. stergeti usor ramele, fara a atinge lentilele.

Este foarte important ca lentilele sa fie tratate hidrofobic. Atfel, metoda de curatare a lentilelor nu va va lua mai mult de 1 minut.

Atentie:

  • Nu folositi apa fierbinte sau prea rece.
  • Nu omiteti sa prima etapa. Este foarte important sa clatiti lentilele cu apa inainte de a aplica sapunul.
  • Daca dupa spalare observati ca lentilele se clatesc extrem de greu sau ca ramane pe ele un strat opac sau uleios, folositi alt sapun. Nu este obligatorie folosirea sapunului lichid tip spuma, desi este recomandat. Evitati sa folositi detergenti de vase sau alt tip de detergenti.

Este evident ca nu veti avea mereu posibilitatea de a curata ochelarii in acest mod de fiecare data. Important este ca aceasta sa fie metoda principala. Cand sunteti nevoiti sa stergeti ochelarii cu o laveta sau servetel, nu uitati ca inainte sa suflati puternic peste lentile. In acest fel o parte din particulele de praf depuse pe lentile se vor elimina, efectul de abraziune in urma stergerii fiind mai redus.