Cum sa ingrijesti orhideele cumparate de la magazin. Faci totul gresit!

Da, si noi am cumparat orhidee de la supermarket. Da, erau frumoase. Da, dupa doua saptamani nu mai erau atat de frumoase. De fapt, nu mai erau deloc! Cel putin am ramas cu un ghiveci simpatic.

Pe net gasim tot felul de sfaturi despre ingrijirea orhideelor. Cum sa le taiem, cum sa le udam, ce substante nutritive sa adaugam, ce timpuri de substrat sa folosim, etc etc etc. Le-am incercat pe toate cum am putut si nefiind florari profesionisti si nici pensionari cu rabdare si timp, pana ne-am prins cum sta treaba cu domnisoarele orhidee, rezultatele au fost cele asteptate, respectiv mici dezastre (practic le-am omorat, ce sa mai…).

Asa ca daca si dumneavoastra sunteti oameni normali, stresati, cu job-uri si timp liber mai spre deloc si vreti sa va bucurati de orhidee, fara prea mare bataie de cap, pe scurt:

Cand se uda orhideele?

Punem degetul pe pamantul din ghiveci:

  • Este umed? – Du-te si bucura-te de viata. (daca este posibil)
  • Nu stii daca este suficient de umed? – Du-te si rezolva alte treburi. Maine ii pui apa.
  • Este uscat? – Hai, pune-i putina apa, iti ia un minut.

Cum si cata apa punem la orhidee?

Ca sa nu iti faci griji ca pui prea multa sau prea putina apa la orhidee, cel mai bine este sa pui ghiveciul cu planta minunata intr-un alt ghiveci mai mare, astfel incata intre baza ghiveciului mic si a celui mare sa fie macar un centimetru diferenta. Astfel surplusul de apa nu va sufoca floricica. Ca regula, asa, ca sa fie totul ok, e bine sa nu lasi totusi sa balteasca apa acolo, chiar daca nu ajunge la orhidee, pentru ca in timp o sa prinda miros, mai faci si mucegai, bacteriile se inmultesc.. te-ai prins tu. Acum am realizat ca de la dumneavoastra am trecut la per tu. Sa fie cu iertare. Prieteni? Bun.

Substrat (pamant) orhidee si ghiveci

Tu cand ai mancat ultima oara ghiveci? Daca primul dumneavoastra implus, dupa ce cumparati orhideea, este sa o mutati intr-un ghiveci mai mare – STOP. Bad ideea. (Idee proasta). Lor le place asa, inghesuit si cu radacinile prin toate partile. Daca nu stiati, ele cresc pe langa copaci. Sau prin copaci. Ca maimutele?!

Cand lucrurile scapa totusi de sub control si radacinile se imprastie avid pe birou (dar asta inseamna ca sunteti foarte priceputi la orhidee si practic nu aveti nevoie de acest articol) este momentul sa le mutati intr-un vas mai mare. Si ca sa nu va complicati, cumparati substrat special de orhidee de la magazin, sau folositi orice substrat doriti, dar adaugati niste pietricele, bucati de lemn/scoarta de copac, asfel incat sa fie aerisit.

Substante nutritive orhidee

Ne-am documentat. Am incercat. Au murit. Punct. Subliniem, suntem oameni normali.

Lumina si temperatura orhidee

Noi le-am tinut la temperaturi intre 19 si 27 de grade celsius noapte/zi – iarna/vara. Teoretic ele se descurca undeva intre 10 si 27 de grade celsius, iar diferentele de temperatura dintre noapte si zi pot sa ajunga si pana la 10 grade celsius si nu se vor supara. Dimpotriva: S-ar putea sa infloreasca mai mult. In ceea ce priveste lumina, le-am tinut undeva la 2 m. fata de fereastra. In general le place lumina, dar sa nu fie in bataia directa a soarelui.

Ce nu le place orhideelor

Pai nu le place in bucatarie. De, sunt printese simandicoase.

Sa ai o zi frumoasa!