Filtru de polen. Merita unul scump? Ce se intampla daca nu il schimbi la timp.

Realitatea este ca multi soferi nu dau doi bani pe filtrul de polen. Au senzatia ca este o fita, ca este de pomana, ca la ce imi trebuie si asa mai departe.

Ei bine lucrurile nu stau deloc asa. Filtrul de polen este chiar important. Si nu, nu este folosit si gandit numai pentru zonele cu polen. Daca nu ne crezi, intreaba o albina…

Cand se schimba / inlocuieste filtrul de polen?

Ti se aburesc des geamurile? Ventilatia este zgomotoasa? Se incalzeste greu in masina? Se raceste greu in masina? Miroase urat in masina? Obosesti repede la volan? Te ustura ochii?… Inseamna ca este timpul sa schimbi filtrul de polen.

Nu ai nevoie de un mecanic auto sa iti spuna acest lucru, nu trebuie sa astepti fix un an sau 6 luni sau 10 mii de km… Cu cat circuli cu masina printr-un mediu mai poluat, cu atat ar trebui sa schimbi filtrul de polen mai des.

Ce este filtrul de polen

Este un filtru care face pate din instalatia de climatizare a autoturismului. Este in general realizat din fibre de bumbac sau materiale similare, poate contine inclusiv carbune activ. Rolul sau este de a bloca patrunderea in interior a particulelor de praf, alergenilor in general – polen, bacterii, noxe etc.

Care este rolul filtrului de polen

Spuneam ca filtrul de polen ajuta la imbunatatirea calitatii aerului ce intra in interiorul autoturismului, de unde rezulta un prim rol important si anume sanatatea ta! Persoanele care sufera de diferite alergii au inteles acest lucru probabil mai din vreme.

Un filtru de polen in conditie optima asigura:

 • un flux optim de aer proaspat din exterior
 • o buna functionare a instalatiei de climatizare
 • protectia pasagerilor fata de particule de praf, polen, iritanti si alergeni in general, bacterii si alte microorganisme
 • reducerea mirosurilor urate si a gazelor de esapament
 • dezaburirea geamurilor

Un rol despre care foarte rar (sau chiar deloc) se aduce in discutie in ceea ce priveste filtrul de polen este SIGURANTA LA VOLAN! Pentru ca da, un filtru de polen te ajuta sa iti pastrezi tonusul, privirea la drum si asigura vizibilitate buna prin geamuri

Un filtru de polen de calitate si schimbat la timp previne o serie de probleme cu un impact major asupra confortului si sigurantei soferului. Pe scurt:

 • Cand te ustura ochii la volan, nu mai vezi bine si nu mai esti in siguranta
 • Cand iti curge nasul sau stranuti la volan, evident nu esti la fel de atent
 • Cand esti obosit la volan, pui viata tuturor in pericol.

Te asiguram ca daca nu esti racit si nici nedormit, dar suferi de unul din simtomele de mai sus, este din cauza unui filtru de polen ineficient. Daca este nou, schimba-l cu unul mai scump sau macar de la alt producator. Nu ezita sa alegi unul cu carbune activ. Asigura o mai buna indepartare a mirosurilor si retine mai bine noxele.

Bun, sa spunem ca nu ne crezi pe cuvant si nu vrei sa dai bani pe filtre de polen mai scumpe pentru ca ti-a zis un prieten sau un mecanic auto ca nu merita. In acest caz, cumpara-l pe cel mai ieftin, dar schimba-l macar la timp. Un filtru de polen imputit (folosim si noi o expresie mai grea, poate – poate te convingem) iti va provoca o gramada de dezavantaje:

 • instalatia de climatizare o sa colcaie de bacterii si mizerii – in curand boala!
 • miros urat in masina
 • geamurile se vor aburi foarte des
 • vei fi deseori obosit la volan
 • aer proaspat – doar daca deschizi geamul..
 • in timp vei avea probleme cu climatizarea