Centrale termice cu condensare. Care este temperatura optima pentru calorifere si apa menajera. Facturi mai mici la gaze si confort

Ai o centrala in condensare si crezi ca vei avea un consum redus de gaze naturale. Numai bine, ca tot au explodat preturile.

Dar faptul ca centrala stie sa recupereze energie prin condensare, nu inseamna ca si face acest lucru. De fapt, foarte multe persoane nu beneficiaza de aceasta optimizare, ba dimpotriva. Din cauza unor setari incorecte, consuma chiar mai mult gaz , energie electrica si apa.

Dar haideti sa vedem cum functioneaza centrala termica in condensare:

Cum functioneaza centrala electrica in condensare?

Centralele termice cu condensare recupereaza caldura din vaporii de apa rezultati in urma arderii gazelor, folosind-o pentru incalzirea agentului termic. Astfel centralele termice cu condensare au un randament mai mare in comparatie cu centralale clasice care pur si simplu elimina direct in atmosfera materia rezultata din arderea gazelor, fara recuperarea caldurii latente.

Randament, recuperare caldura latenta… puteti vorbi romaneste? Desigur:

Imaginati-va ca incalzim o oala de apa la aragaz. In urma fierberii rezulta aburi fierbinti. Acesti aburi fie se plimba linistiti prin bucatarie si incalzesc mediul ambiant – deci recuperam caldura (precum centralele cu condensare), fie sunt eliminati rapid in exterior printr-un sistem de evacuare a aerului, cum ar fi o hota si se pierd definitiv in vastul univers, (cazul centralelor clasice). Practic cu aceeasi cantitate de energie incalzim si apa dar si atmosfera din bucatarie, pierderile de energie fiind astfel minime. Bine.. este evident o explicatie empirica, dar suficienta cat sa intelegem ideea.

De ce nu condenseaza centrala cu condensare?

Pentru un randament optim, temperatura de retur a apei calde nu ar trebui sa depaseasca 52 de grade celsius. Din acest punct de vedere este bine de stiut ca randamentul centralelor cu condensatie nu este foarte ridicat in cazul garsonierelor sau al apartamentelor foarte mici.

Este recomandata folosirea unor calorifere cat mai mari sau, ideal, incalzirea prin pardoseala, ambele solutii oferind posibilitatea obtinerii confortului, cu o temperatura redusa a agentului termic, respectiv un consum redus de gaze. Deci daca centrala ta nu condenseaza, este din cauza ca ai setat o temperatura prea mare de incalzire a agentului termic din calorifere.

Un alt aspect important pentru functionarea in parametri a centralelor cu condensare, este presiunea apei din instalatie. Incercati sa respectati datele din manual cu privire la acest aspect. Daca presiunea este mult prea mica, atunci apa din instalatie poate sa fiarba mult mai rapid si iar pierdem capacitatea de recuperare a caldurii, prin condens.

Care este temperatura optima pentru calorifere

Temperatura apei din calorifere pentru un consum mic de gaze si functionarea corecta a centralelor cu condensare trebuie sa fie cuprinsa intre 55 si 60oC. Majoritatea romanilor tin centralele undeva la 70 de grade si astfel fenomenul de condens dispare.

Care este temperatura optima pentru apa menajera

La fel ca in cazul temperaturii caloriferelor, de cele mai multe ori alegem o temperatura mult prea ridicata cand vine vorba de apa menajera. Nimic nu este mai gresit!

Vei putea observa ca si o temperatura de 40 – 45 de grade este absolut suficienta pentru nevoile casnice. Pentru ce ai avea nevoie ca apa sa fie oparita? Ca sa o combini cu apa rece si sa cresti astfel consumul? = factura mare la apa, factura mare la gaze.

(Atentie, in cazul instalatiilor cu boiler, se recomanda menstinerea unor temperaturi mai inalte sau ridicarea temperaturii peste 60 de grade, timp de o zi pe luna, pentru eliminarea riscului de dezvoltare a bacteriilor)

Setarea unei temperaturi mai mici a apei din calorifere si a apei menajere, nu este benefica numai pentru reducerea facturilor la gaze si apa, ci ajuta si prelungirea duratei de functionare a instalatiilor si centralelor.