Ai o centrală în condensare și crezi că vei avea un consum redus de gaze naturale. Dar faptul că centrala știe să recupereze energie prin condensare, nu înseamnă că și face acest lucru. De fapt, foarte multe persoane nu beneficiază de această optimizare, ba dimpotrivă. Din cauza unor setări incorecte, consumă chiar mai mult gaz, energie electrică și apă.
Dar haideți să vedem cum funcționează centrala termică în condensare:
Cuprins (navigare rapidă):
Cum funcționează centrala termică în condensare?
Centralele termice cu condensare recuperează căldura din vaporii de apă rezultați în urma arderii gazelor, folosind-o pentru încălzirea agentului termic. Astfel, centralele termice cu condensare au un randament mai mare în comparație cu centralele clasice care pur și simplu elimină direct în atmosferă materia rezultată din arderea gazelor, fără recuperarea căldurii latente.
Randament, recuperare căldură latentă… puteți vorbi românește? Desigur!
Imaginați-vă că încălzim o oală de apă la aragaz. În urma fierberii rezultă aburi fierbinți. Acești aburi fie se plimbă liniștiți prin bucătărie și încălzesc mediul ambiant – deci recuperăm căldura (precum centralele cu condensare), fie sunt eliminați rapid în exterior printr-un sistem de evacuare a aerului, cum ar fi o hota și se pierd definitiv în vastul univers (cazul centralelor clasice). Practic, cu aceeași cantitate de energie încălzim și apa dar și atmosfera din bucătarie, pierderile de energie fiind astfel minime. Bine… este evident o explicație empirică, dar suficientă cât să înțelegem ideea.
De ce nu condensează centrala cu condensare?
Pentru un randament optim, temperatura de retur a apei calde nu ar trebui să depășească 52 de grade Celsius. Din acest punct de vedere este bine de știut că randamentul centralelor cu condensație nu este foarte ridicat în cazul garsonierelor sau al apartamentelor foarte mici.
Este recomandată folosirea unor calorifere cat mai mari sau, ideal, încălzirea prin pardoseală, ambele soluții oferind posibilitatea obținerii confortului, cu o temperatură redusă a agentului termic, respectiv un consum redus de gaze. Deci dacă centrala ta nu condensează, este din cauză că ai setat o temperatură prea mare de încălzire a agentului termic din calorifere.
Un alt aspect important pentru funcționarea în parametri a centralelor cu condensare, este presiunea apei din instalație. Încercați să respectați datele din manual cu privire la acest aspect. Dacă presiunea este mult prea mică, atunci apa din instalație poate să fiarbă mult mai rapid și iar pierdem capacitatea de recuperare a căldurii, prin condens.
Care este temperatura optimă pentru calorifere?
Temperatura apei din calorifere pentru un consum mic de gaze și funcționarea corectă a centralelor cu condensare trebuie să fie cuprinsă intre 55 și 60oC. Majoritatea românilor țin centralele undeva la 70 de grade și astfel fenomenul de condens dispare.
Care este temperatura optimă pentru apa menajeră?
La fel ca în cazul temperaturii caloriferelor, de cele mai multe ori alegem o temperatură mult prea ridicată când vine vorba de apa menajeră. Nimic nu este mai greșit!
Vei putea observa că și o temperatură de 40 – 45 de grade este absolut suficientă pentru nevoile casnice. Pentru ce ai avea nevoie ca apa să fie opărită? Ca să o combini cu apa rece și sa crești astfel consumul? = factură mare la apă, factură mare la gaze.
(Atenție, în cazul instalațiilor cu boiler, se recomandă menținerea unor temperaturi mai înalte sau ridicarea temperaturii peste 60 de grade, timp de o zi pe lună, pentru eliminarea riscului de dezvoltare a bacteriilor).
Setarea unei temperaturi mai mici a apei din calorifere și a apei menajere, nu este benefică numai pentru reducerea facturilor la gaze și apă, ci ajută și la prelungirea duratei de funcționare a instalațiilor și centralelor.