România: 94% dintre profesori nu se simt confortabil să facă teste COVID-19 la clasă

Sondaj World Vision România: 94% dintre profesori nu se simt confortabil să facă teste COVID-19 la clasă. Peste 93% nu au primit instructaj cu privire la folosirea testelor

București, 19 noiembrie 2021. Un procent de 94% dintre profesori nu se simt confortabil să facă teste COVID-19 pe bază de salivă elevilor, la clasă, conform unui sondaj realizat de Fundaţia World Vision România.

Mai mult de 93% dintre profesori spun că nu au primit, până la acest moment, niciun fel de instructaj legat de cum se folosesc testele COVID-19 pe bază de salivă. Acest lucru în condiţiile în care trei din patru profesori au spus că în şcoala unde lucrează nu există asistent medical şcolar sau medic.

În plus, doar puţin peste jumătate dintre profesori spun că au suficient dezinfectant de mâini pentru a desfăşura corect procedura de testare. Astfel, peste 83% dintre profesori se tem foarte mult sau oarecum că s-ar putea infecta cu COVID-19 dacă realizează testele.  Respondenţii în cadrul sondajului realizat de World Vision România sunt în proporţie de 75% din mediul rural.

Legat de eficienţa pentru combaterea pandemiei a testării pe bază de salivă a elevilor, doar 28% dintre profesori consideră că aceasta este foarte efecientă, 44% consideră că este oarecum eficientă şi 28% consideră că nu ajută semnificativ.

În proporţie de 74%, profesorii consideră că ar fi mai bine ca părinţii să testeze acasă copiii, în loc să fie testaţi la şcoală. World Vision România atrage însă atenţia că, în mediul rural, acolo unde activează majoritatea profesorilor respondenţi, părinţii trebuie de asemenea instruiţi cu privire la folosirea testelor COVID-19, precum şi despre importanţa vaccinării şi a metodelor de prevenire a răspândirii virusului. Din păcate, rata de vaccinare în mediul rural este de doar 22%, conform datelor oficiale. În ceea ce priveşte intenţia de vaccinare, exprimată de părinţi în formularele distribuite în şcoli, 7,5% sunt de acord să se vaccineze, 15% sunt indeciși și 77,5% nu sunt de acord.

World Vision România: Testarea COVID-19 pe bază de salivă riscă să devină ineficientă, dacă nu avem o metodologie clară, coerentă şi asumare de responsabilitate

World Vision România atrage atenţia că testarea COVID-19 pe bază de saliva în şcoli riscă să devină ineficientă dacă nu va exista o metodologie clară de aplicare a acestor teste şi decizii coerente, transmise într-un limbaj clar profesorilor, părinţilor şi copiilor. În acest moment, având în vedere că nu este clar asumată responsabilitatea realizării acestor teste, precum şi procentul covârşitor de 94% dintre profesori care spun că nu se simt confortabil să le realizeze şi intenţia extrem de mică de vaccinare din mediul rural, testarea COVID-19 a elevilor în mediul rural riscă să se transforme într-un eşec.

World Vision România solicită Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Educaţiei organizarea de sesiuni de informare a profesorilor, părinţilor şi elevilor în toate şcolile din România, fie că sunt din mediul rural sau urban. Sesiunile trebuie susţinute de personal specializat, precum asistenţi medicali, reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii.

“Atât profesorii, cât şi părinţii din mediul rural trebuie să primească informaţii clare cu privire la testare COVID-19 pe bază de salivă a copiilor. World Vision România continuăm să susţină în mediul rural campania de vaccinare şi importanţa metodelor de prevenire a răspândirii COVID-19. Suntem aproape de elevii, părinţii şi profesorii noştri şi le transmitem toate informaţiile pe care le avem la dispoziţie, zi de zi, dar este nevoie de mai mult și de decizii ferme din partea autorităților centrale.”, a declarat Mihaela Nabăr, director executiv al Fundaţiei World Vision România.

Despre World Vision România

World Vision România este o organizație care desfășoară programe de intervenție umanitară de urgență, dezvoltare și advocacy, punând în centrul activității sale bunăstarea copilului. Organizația se concentrează asupra muncii cu copiii, familiile și comunitățile, în scopul depășirii sărăciei și nedreptății. Fundația lucrează cu persoanele cele mai vulnerabile din lume, indiferent de religie, rasă, etnie sau gen.

World Vision România face parte din parteneriatul World Vision International, prezent în aproape 100 de țări din întreaga lume. În 30 de ani de prezență în România, am ajutat peste 500.000 de copii și adulți, în aproape 500 de comunități din 18 județe.

www.worldvision.ro; http://www.facebook.com/WorldVisionRomania