De ce bubuie centrala termică la aprinderea flăcării. Este foarte simplu să rezolvi problema

centrala bubuie - setare nivel aprindere lenta

Foarte multe persoane se plâng de zgomotele produse de centralele termice la aprinderea flăcării, în special posesorii de centrale Ariston.

Dacă centrala termică face un zgomot deranjant (bubuie ca un tun) în momentul în care se aprinde flacăra, respectiv în momentul în care pornești apa caldă la robinet sau termostatul pornește încălzirea în calorifere, trebuie să știi că nu este neapărat ceva grav.

De cele mai multe ori, zgomotul (bufnitura / bubuitul) este doar deranjant, nu și periculos.

Aprinderea flăcării ține de mai mulți factori, precum temperatura interioară, calitatea gazului, condițiile atmosferice – presiune, vânt… sau praf, lungimea hornului de evacuare etc

Zgomotul la aprindere poate fi cauzat și de electrodul de aprindere. Acesta se schimbă extrem de ușor (dar cheamă un tehnician, nu încerca singur) și nici nu este scump.

Însă, în cele mai multe situații, vei scăpa de acest inconvenient prin modificarea unui parametru de funcționare al centralei termice, respectiv Aprinderea lentă.

Ce este aprinderea lentă?

Aprinderea lentă reprezintă puterea cu care pornește arzătorul. În cazul în care modificați valoarea acestui parametru pentru a reduce zgomotul produs la aprinderea flăcării, trebuie să știti că este posibil să fie nevoie de mai multe încercări, până descoperiți valoarea optimă. În plus, s-ar putea să fiți nevoiți să schimbați nivelul aprinderii lente și în functie de anotimp. Respectiv în perioadele cu temperaturi ridicate să folosiți o valoare, iar în sezonul rece altă valoare.

După ce ați modificat aprinderea lentă, sfatul nostru este să așteptați o zi, ca să vedeți exact cum se comportă centrala. Nu trageți concluzia că este sau nu bine, după doua trei porniri de căldură sau încălzire apă menajeră.

De reținut și faptul că modificarea parametrului Aprindere lentă este urmat de aerisire și calibrare gaz. Centrala va cere în mod automat acest lucru, nu este nevoie să faceți dumneavoastră ceva.

Setare Nivel aprindere lentă centrala Ariston Genus ONE

Dăm ca exemplu modul de setare al nivelului de Aprindere lentă pentru centralele Ariston. Pentru orice alte mărci folosiți manualul de instrucțiuni.

Înainte de a modifica această setare asigurați-vă că:

  • Termostatul este oprit
  • Toate caloriferele sunt deschise la maxim. (foarte important)

Pași setare Nivel Aprindere lentă:

  • Intrați în meniul Service: Apăsați butoanele înapoi (↩️) și butonul OK (🆗) și mentineți până apare pe ecran un număr
  • Apasați consecutiv săgeata dreapta (>) până când ajungeți la numărul 234, apoi apăsați OK
  • Folosiți în continuare săgețile și butonul OK pentru a selecta Mod Configurare Expert > Cazan > Parametrii configurare > Parametrii gaz > 220 – Aprindere lenta
  • Modificați aprinderea lentă folosind săgețile
  • Apasați OK, apoi butonul înapoi (↩️) de mai multe ori, până iesiți din setări.

Imagini pași configurare Nivel Aprindere Lenta – centrala Ariston:

Centrala vă cere aerisire și recalibrare. Apăsați OK și așteptați să termine procesul de aerisire. Apoi apăsați butonul înapoi. Centrala va cere să pornească procesul de calibrare. Selectați 0 pentru gaz (în cazul în care sunteți bransați la rețeaua de gaze naturale) sau modificați tipul de gaz cu ajutorul săgeților < >. Centrala va începe procesul de calibrare automată care va dura câteva minute. Asta este tot.

Centrala va scoate tot felul de zgomote. Nu va neliniștiți, este OK.

Dacă centrala afisează eroare, nu este nimic de speriat. Cel mai probabil ați setat o valoare prea mică. Pur și simplu cresteți puțin valoarea.

Atentie! Sfaturile prezentate aici sunt pur orientative. Nu ne asumâm răspunderea pentru eventuale daune. Cel mai bine este să apelați la manualul centralei termice și/sau la un specialist în domeniu.