De ce bubuie centrala termică la aprinderea flăcării. Este foarte simplu să rezolvi problema

centrala bubuie - setare nivel aprindere lenta

Foarte multe persoane se plang de zgomotele produse de centralele termice la aprinderea flacarii, in special posesorii de centrale Ariston.

Daca centrala termica face un zgomot deranjant (bubuie ca un tun) in momentul in care se aprinde flacara, respectiv in momentul in care pornesti apa calda la robinet sau termostatul porneste incalzirea in calorifere, trebuie sa stii ca nu este neaparat ceva grav.

De cele mai multe ori zgomotul (bufnitura / bubuitul) este doar deranjant, nu si periculos.

Aprinderea flacarii tine de mai multi factori precum temperatura interioara, calitatea gazului, conditiile atmosferice – presiune, vant… sau praf, lungimea hornului de evacuare, etc

Zgomotul la aprindere poate fi cauzat si de electrodul de aprindere. Acesta se schimba extrem de usor (dar cheama un tehnician, nu incerca singur) si nici nu este scump.

Însa, în cele mai multe situații, vei scapa de acest inconvenient prin modificarea unui parametru de functionare al centralei termice, respectiv Aprinderea lenta.

Ce este aprinderea lenta?

Aprinderea lenta reprezinta puterea cu care porneste arzatorul. In cazul in care modificati valoarea acestui parametru pentru a reduce zgomotul produs la aprinderea flacarii, trebuie sa stiti ca este posibil sa fie nevoie de mai multe incercari, pana descoperiti valoarea optima. In plus, s-ar putea sa fiti nevoiti sa schimbati nivelul aprinderii lente si in functie de anotimp. Respectiv in perioadele cu temperaturi ridicate sa folositi o valoare iar in sezonul rece, alta valoare.

Dupa ce ati modificat aprinderea lenta, sfatul nostru este sa asteptati o zi, ca sa vedeti exact cum se comporta centrala. Nu trageti concluzia ca este sau nu bine, dupa doua trei porniri de caldura sau incalzire apa menajera.

De retinut si faptul ca modificarea parametrului Aprindere lenta este urmat de aerisire si calibrare gaz. Centrala va cere in mod automat acest lucru, nu este nevoie sa faceti dumneavoastra ceva.

Setare Nivel aprindere lenta centrala Ariston Genus ONE

Dam ca exemplu modul de setare al nivelului de Aprindere lenta pentru centralele Ariston. Pentru orice alte marci folositi manualul de instructiuni.

Inainte de a modifica aceasta setare asigurati-va ca:

  • Termostatul este oprit
  • Toate caloriferele sunt deschise la maxim. (foarte important)

Pasi setare Nivel Aprindere lenta:

  • Intrati in meniul Service: Apasati butoanele inapoi (↩️) si butonul OK (🆗) si mentineți pana apare pe ecran un numar
  • Apasati consecutiv sageata dreapta (>) pana cand ajungeti la numarul 234, apoi apasati OK
  • Folositi in continuare sagetile si butonul OK pentru a selecta Mod Configurare Expert > Cazan > Parametrii configurare > Parametrii gaz > 220 – Aprindere lenta
  • Modificati aprinderea lenta folosind sagetile
  • Apasati OK, apoi butonul inapoi (↩️) de mai multe ori, pana iesiti din setari.

Imagini pasi configurare Nivel Aprindere Lenta – centrala Ariston:

Centrala va cere aerisire si recalibrare. Apasati OK si asteptati sa termine procesul de aerisire. Apoi apasati butonul inapoi. Centrala va cere sa porneasca procesul de calibrare. Selectati 0 pentru gaz (in cazul in care sunteti bransati la reteaua de gaze naturale) sau modificati tipul de gaz cu ajutorul sagetilor < >. Centrala va incepe procesul de calibrare automata care va dura cateva minute. Asta este tot.

Centrala va scoate tot felul de zgomote. Nu va nelinistiti, este OK.

Daca centrala afiseaza eroare, nu este nimic de speriat. Cel mai probabil ati setat o valoare prea mica. Pur si simplu cresteti putin valoarea.