Site icon infomix

Cum să faci o cafea bună, ca la bar. Rețeta pentru un espresso perfect

preparare espresso (by pexels-los-muertos-crew)

Ți-ai cumpărat un espressor de cafea super bun (nu, nu cu capsule), ai cumpărat și o cafea de calitate și, cu toate astea, gustul cafelei lasă de dorit. Și ca să fie tacâmul complet, prietenul tău are același espressor, folosește același tip de cafea, iar la el iese un espresso delicios. Care este misterul?

Este simplu, dar complicat. 🙂 Iată la ce trebuie să acorzi atenție pentru a obține o cafea pe gustul tău:

  1. apa – respectiv tipul de apă plată
  2. temperatură apă
  3. presiune apă
  4. cantitate apă
  5. tip de cafea
  6. cantitate de cafea,
  7. timpul de preparare
  8. gradul de măcinare

Hai că nu e mare lucru, nu este așa? (Glumeam) Lista este destul de lungă, iar dacă ești la început de drum, ti-am sugera să folosești o marcă / tip de cafea pe care o cunoști și îți place. În acest fel elimini o necunoscută și reduci numărul de permutări (încercări) posibile. Pentru că da, totul se reduce la încercări succesive. Adică răbdare. Dar această răbdare merită.

Îți vom explica pe scurt cum influențează gustul și calitatea unui esspresso parametri enumerați, pentru a te ajuta cât de cât în a obține gustul cafelei dorit de tine. Cu toate că par elemente separate, trebuie să înțelegi că toți acești factori sunt strânși legați unul de celălalt. Vorbim de gust? Înseamnă că vorbim în principal de tipul de apă si de cafea, însă este vorba și de cantități. Dar este vorba si de temperatură și presiune. Vorbim de concentrație? Înseamnă că factorul principal ar fi presiunea, însă intervin și cantitatea de apă și cafea, timpul de preparare…. Iată că oricum ai încerca să sintetizezi lucrurile, practic tot ajungi să despici firul în patru, dacă nu în opt. Toți acești factori sunt interconectați.

Apă cafea – respectiv tipul de apă pe care o folosești pentru prepararea cafelei.

Pare incredibil, însă dacă guști două tipuri de apă îmbuteliată și aproape că nu simți nicio diferență de gust, în cazul cafelei (făcute în aceleași condiții) vei sesiza o diferență de gust foarte pronunțată. Așa că încearcă în primul rând să folosești un alt tip de apă la prepararea cafelei, dacă nu ești mulțumit de gustul obținut.

Presiune apă cafea espresso

Presiunea este unul dintre cei mai importanți factori care contribuie la prepararea unui espresso de calitate. Încearcă să folosești un aparat capabil de a produce o presiune de măcar 8 bari. Presiunea este cea care dictează în primul rând cât de concentrat este un espresso. 

Temperatura

Temperatura apei are și ea un rol foarte important în obținerea unui gust pe placul tău. Mai dulce, mai amar, mai acrișor poate. O temperatură ridicată duce la un gust amar și spumă mai puțină sau care dispare rapid. O temperatură mai scăzută conduce la un gust fad și spumă mai albă. Temperatura optimă pentru un espresso este situată între 90 și 92 grade Celsius.

Durata de preparare nu ar trebui să depășească intervalul de 25 – 30 de secunde

Gradul de măcinare ar trebui să fie fin spre mediu. Dacă râșnița de cafea vă permite multe trepte de măcinare, puteți începe să testați începând cu cel mai fin grad de măcinare. Dacă gustul nu vă încântă sau espressorul se înfundă, încercați treapta următoare. Nu uitați, când schimbați tipul de cafea să retestați și alte grade de măcinare.

 

Exit mobile version