Garda Națională de Mediu: Amenzi de peste un milion de lei și 70 de tone de deșeuri din metal, confiscate în localitatea Mătăsaru din Dâmbovița

Astăzi, 22 octombrie, de la primele ore ale dimineții, Garda Naţională de Mediu a desfășurat o amplă descindere, în județul Dâmbovița, alături de Poliţie şi Jandarmeria Română.  70 de comisari GNM, împreună cu peste 600 de lucrători MAI din diferite direcţii şi departamente, au participat la punerea în executare a 52 de mandate de percheziţie în localitatea Mătăsaru.

Fie că vorbim despre îngropări şi arderi ilegale de deşeuri rezultate din dezmembrări de autovehicule, braconaj piscicol, sustrageri de material lemnos, toate acestea sunt infracţiuni pe care Garda Naţională de Mediu le-a identificat şi instrumentat sub forma sesizărilor penale care au condus, într-un final, la aceste mandate de percheziţie.

Sigur, Poliţia a vizat şi alte infracţiuni descoperite pe parcurs (evaziune fiscală, posesie ilegală de arme sau depistarea persoanelor urmărite la nivel național sau internațional etc.)

În urma celor 49 de verificări la faţa locului, comisarii GNM au aplicat 47 de sancţiuni, în valoare totală de peste 1.000.000 lei, au confiscat 70 de tone de metale feroase şi neferoase, au dispus 3 încetări de activitate şi au înaintat 4 sesizări penale organelor în drept.

La finalul acțiunii, coordonatorul echipelor GNM, domnul Florin Bănică, Comisar General Adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, a declarat: „Când vorbim de criminalitate, ea poate căpăta multe forme, iar criminalitatea de mediu este, din păcate, din ce în ce mai des întâlnită. Eforturile susținute ale autorităților române combat constant efectele acestui fenomen ilegal. Mulțumim structurilor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne şi din cadrul Ministerului Public pentru excelenta colaborare. Consider că aceste acțiuni au atât rolul de a stopa și de a descuraja practicile infracționale, prin intervenția directă a echipelor de control, cât și de a răspunde la noile provocări, prin identificarea modurilor de operare și actualizarea legislaţiei de mediu la provocările actuale.”