Precizări privind situația apei furnizate prin sistemul centralizat al municipiului Câmpina

Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public, cu privire la depășirea limitei admise a unor compuși chimici (tetracloretenă şi tricloretenă ) în apa furnizată prin sistemul centralizat al municipiului Câmpina, Institutul Național de Sănătate Publică face următoarele precizări:
Valoarea crescută a compușilor la care se face referire, de 12,5 micrograme/l, crescută față de cea admisă de 10 micrograme/l, a fost măsurată la ieșirea din stația de tratare, punct din care apa nu este băută.

În rețeaua de distribuție, valorile rezultate au fost sub limita de cuantificare, de peste 20 de ori mai mici față de limita admisă.

Prin urmare, riscul ca populația să fi consumat apă cu tetracloretenă şi tricloretenă este minim.
Totodată, precizăm că valorile stabilite în legislație se bazează pe valorile ghid ale Organizației Mondiale a Sănătății la care se aplică principiul precauției. Astfel valoarea ghid a OMS de la care se așteaptă efecte asupra sănătății este de 20 micrograme/l, ori, valoarea înregistrată este cu mult mai mică .
După aplicarea măsurilor recomandate de Direcția de Sănătate Publică Prahova și dispuse de furnizorul de apă, se va preleva o nouă probă pentru verificarea conformității.
În ceea ce privește transmiterea buletinelor cu întârziere, conducerea INSP a dispus o anchetă internă, iar persoanele vinovate vor fi sancționate.

Sursa: INSP