1-2 aprilie: Avertizări COD GALBEN și COD PORTOCALIU de vânt și vijelii

Avertizări și atenționări de intensificări susținute ale vântului și vijelii, COD GALBEN și COD PORTOCALIU, au fost emise astăzi, 1 aprilie, de Administrația Națională de Meteorologie, pentru perioada 1 – 2 aprilie.

 

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN

Interval de valabilitate: 1 aprilie, ora 20 – 2 aprilie, ora 08

Fenomene vizate: intensificări ale vântului, vijelii

Zone afectate: conform textului și hărții

În intervalul menționat vântul se va intensifica treptat în Banat, Crișana, Oltenia, jumătatea vestică a Transilvaniei și în Maramureș, cu viteze de 55…65 km/h și pe arii restrânse 70 km/h, iar în a doua parte a nopții va avea aspect de vijelie.

În Carpații Occidentali și în Carpații Meridionali, la altitudini mari, rafalele vor depăși 100…110 km/h.

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ COD GALBEN

Interval de valabilitate: 2 aprilie, ora 08 – 2 aprilie, ora 22

Fenomene vizate: intensificări ale vântului, vijelii

Zone afectate: conform textului și hărții

Pe parcursul zilei de marți (2 aprilie) vântul va avea intensificări susținute în toată țara, cu viteze de 55…65 km/h, iar local de 70…80 km/h. Pe alocuri se vor semnala vijelii. În zona montană înaltă, rafalele vor depăși 90…110 km/h.

Notă: În zona montană înaltă, în general la altitudini de peste 1600 m se vor semnala precipitații mixte, iar în Munții Apuseni și în nordul Carpaților Orientali se vor acumula cantități de apă de 10…20 l/mp.

COD PORTOCALIU

Interval de valabilitate: 2 aprilie, ora 08 – 2 aprilie, ora 18

Fenomene și zone vizate: intensificări susținute ale vântului

Vântul va avea intensificări susținute în județele Satu Mare, Sălaj, Maramureș, Cluj, Alba, Bistrița-Năsăud, Suceava, Neamț și Botoșani, iar mai ales după-amiaza și în județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov și municipiul București, Călărași, Ialomița, Prahova, Buzău, Brăila și zona continentală a județelor Constanța și Tulcea. Vor fi viteze în general de 80…85 km/h, iar la altitudini mari în zonele montane, rafalele vor depăși 120 km/h.

Sursa: Administrația Națională de Meteorologie