La data de 12.03.2024, procurorii DIICOT – Structura Centrală au dispus reținerea a 11 inculpați, dintre care unul minor, și măsura controlului judiciar față de alți 16, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional, trafic de migranți, conducerea unui vehicul fără permis de conducere, conducerea unui vehicul neînmatriculat, conducerea unui vehicul cu număr fals de înmatriculare și părăsirea locului accidentului.
În baza materialului probator administrat a rezultat faptul că membrii grupului infracțional, sprijiniți și de alți inculpați, au organizat transporturile de migranți prin procurarea de autoutilitare, recrutarea de șoferi atât pentru aceste autovehicule cât și pentru cele folosite ca antemergători, transportarea migranților pe distanțe lungi cu autovehicule pentru mărfuri ori de capacitate mică în care introduceau mult mai multe persoane decât numărul de locuri prevăzut, punându-le permanent viața în pericol.
O astfel de situație a fost înregistrată când unul dintre inculpați, în timp ce conducea un autoturism în care se aflau 17 migranți a încercat să evite echipajele de poliție mărind viteza de deplasare, moment în care a pierdut controlul volanului producând un accident soldat cu rănirea mai multor pasageri.
Cercetările au reliefat că la un singur transport de aproximativ 30 de migranți, grupul infracțional organizat obținea sume situate între 120.000 – 150.000 de euro.
În urma celor 33 de percheziții domiciliare efectuate au fost identificate și ridicate sumele de 32.000 euro, 75.000 lei, 7.500 lire sterline, 3 arme neletale supuse autorizării, pașapoarte, telefoane mobile, medii de stocare a datelor, precum și alte mijloace de probă. De asemenea, au fost ridicate 7 autoturisme, urmând a fi indisponibilizate prin măsura sechestrului asigurător.
În cursul zilei de 13.03.2024, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului București a dispus arestarea preventivă a 10 inculpați și măsura arestului la domiciliu a inculpatului minor.
Activitățile judiciare au fost realizate împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră şi structurilor subordonate.
Pe parcursul urmăririi penale, procurorii din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au cooperat cu autoritățile judiciare din Bulgaria și Germania, beneficiind și de suportul EUROPOL, care a facilitat schimbul de informaţii.
Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul IGPF, ITPF Giurgiu, Garda de Coastă, ITPF Iaşi, ITPF Timişoara, ITPF Oradea, ITPF Sighetu Marmației şi Centrul de Supraveghere şi Controlul Trecerii Frontierei Aeroporturi Bucureşti -Otopeni, al jandarmilor din cadrul Jandarmeriei Române şi al polițiștilor Inspectoratului General pentru Imigrări.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic din cadrul DIICOT și Direcția de Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.
Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
Sursa: Politia de Frontieră